ŽUPNIJA ŠKOFIJE

Božična čarobnost in dobrodelnost

Jaslice na Škofijah izžarevajo čarobnost in vodijo k dobrodelnosti

Jaslice na Škofijah so vedno nekaj posebnega. Vedno nas nagovarjajo s svojo značilno sporočilnostjo, da lahko božični dogodek pri,merno doživimo tudi v koordinatah sodobnega življenja. Letošnje nas presenečajo s s čarobnimi filigranskimi detajli in hkrati navajajo k dobrodelnosti, saj so postavljene z namenom, da nam odpirajo srce ne zgolj za občudovanje, tudi za dobrodelnost. Vsi darovi so namreč namenjeni bolnim otrokom.

Čarobna zasnova jaslic. V ozadju razkošni Betlehem, predstavnik bogatih stalnih naseljencev, ki niso pripravljeni sprejeti Jožefa in Marije. v ospredju revne pastirske poljane, ki nudijo skromen hlev za rojstvo Božjega Sina.

V značilnem orientalskem koloritu vsa zasnova deluje zelo izvirno in pristno, dogajanje na mestnem trgu kaže bogat življenjski utrip.

Na mestnih ulicah se najde vse, kar je značilno za vsakdanje življenje. Ker pa se v mesto steka reka tistih, ki so se prišli v Betlehem popisovat, je ponudba še pestrejša.

Osupljivi so drobni detajli izdelani s filigransko natančnostjo.

Ob tempeljskem zidu je celo pergola, kjer ženska obira grozdje, mož ob vogalu pa grozdje že tlači v leseni kadi.

Kaj bi bil Orient in življenje v njem brez tržnice! Tudi ponudba je zelo zanimiva in bogata. In vse to je bilo treba izdelati z rokami! Lep detajl je tudi na balkonu, mlada mati z otrokom v naročju.

Kaj vse se tukaj najde! Prodajalka rož in cvetja v središču, povsod okrog pa vsaka figurica s svojim sporočilom.

Pogled na vse to je zares čaroben! In ko vse to zasije v siju zvzdnatega neba in luči iz razsvetljenih hiš, je podoba zares čuovita.

Vsako okno, vsaka vrata, balkon ali terasa, vse je smiselno med seboj povezano in oživljeno s podobami takratnega življenja.

Iz puščavske palače pa se proti reki že približuje karavana. Goto so na poti trije kralji! In tej karavani naj se pridruži vsak izmed nas, da z njimi poiščemo Novorojenega, saj brez tega, da bi se za božične praznike osebno srečali z Njim, bi bil Božič zgolj nekoristna, čeprav zanimiva folklora.

Morda vas zanima tudi