ŽUPNIJA ŠKOFIJE

Božji nam je rojen Sin

Jaslice na Škofijah

Kot vedno doslej, so tudi letos jaslice na Škofijah nekaj posebnega, to pa prav zato, ker so skrbno domišljene in pripravljene z veliko pozornostjo in ljubeznijo. Seveda glavno besedo pri tem imajo vedno skavti, bodisi tisti iz prvih vrst ali pa tistih, ki v skavtskih vrstah delajo že desetlja. Še posebej pri letošnjih boste takoj spoznali, kdo bi bil sposoben takšnega podviga!

No, tole pa je podvig! V cerkev so spravili celo jahto in vanjo spravili vso “božično vojsko”, od običajnih jasličnih figur do velikih ovčk v pristnih ovčjih kožuhih.

Vse je usmerjeno v natančno določeno smet. Ovčke spremljajo to božično povorko, kakor častni stražarji.

Vse je usmerjeno semkaj, kjer stoji svetilnik.

Na vrhu svetilnika ni navadna lučka ali zvezda, na vrhu je večna lučka, ki vse leto govori: V tej cerkvi je Najsveteše, živi Jezus!

In sem, v svetilnik, se je zatekla sveta Družina, tu je Devica Marija povila Dete Jezusa.

Prostorna barka je obložena z božičnimi figurami, lučkami in vsem tradicionalnim okrasjem.

Ni bilo enostavno najti to barko, še težje jo je bilo spraviti semkaj pred oltar. A skavtski veterani so tudi tega zmožni!

Sad lanskih jaslic, ko so se pri nas prvič pojavile takšne-le prikupne mehke živalce, je ta, pomnožena ovčja čreda.

V čolnu pa velike in zgovorne jaslične figure, postavljene po povsem domišljenem sistemu in redu. Če imamo tukaj čoln, bo seveda v njem tudi ribič!

Hvaležni smo, globoko hvaležni vsakoletnim arhitektom izvirnih jaslic, ki se z izjemno energijo vsako leto znova in znova posvetijo zahtevni nalogi: Kako predstaviti Jezusovo rojstvo in s kakšnim sporočilom za sodobni čas! Letošnje sporočilo je preprosto in jasno: Vse poti življenja nas morajo voditi k svetilniku sveta, kjer prebiva On, o katerem je Janez evangelist zapisal: “V Besedi je bilo življenje in življenje je bilo luč ljudi. In luč sveti v temi, a tema je ni sprejela…. Resnična luč, ki razsvetljuje vsakega človeka, je prihajala na svet …”

Morda vas zanima tudi