Zakonska skupina

Leta 1992 je bila ustanovljena zakonska skupina, v katero so ves čas vključeni tako zakonski pari iz naše kot tudi iz sosednje ankaranske župnije.

 

 

 

 

Že skoraj deset let je v njej šest istih parov, iz vsake župnije po trije. Zakonska skupina se srečuje enkrat mesečno ob nedeljah popoldne, običajno v župnišču tiste župnije, iz katere je zakonski par, ki takrat pripravi temo in vodi srečanje. Pravzaprav so to družinska srečanja, saj pride z nami kar nekaj naših otrok, ki jih je vseh skupaj devetnajst, od predšolskih malčkov pa do študentov. Otroci se veselijo druženja in igre v času, ko se starši v zakonski skupini pogovarjamo, hkrati starejši otroci čuvajo mlajše, najmlajši pa se nam pridružijo v naročju svojih staršev.

Na srečanjih, kjer sodeluje vsakič tudi eden izmed naših župnikov, po uvodni molitvi premišljujemo in se pogovarjamo o odlomku iz Svetega pisma, ki je v zvezi s temo, ki jo nato obravnavamo.

Pogovori v zakonski skupini nam veliko pomenijo. Pomagajo nam graditi oziroma poglabljati medsebojne odnose, spodbujajo k rasti osebne vere in k bolj poglobljenemu verskemu življenju v naših družinah. Ker se teme oziroma pogovori velikokrat dotikajo tudi vzgojnih vprašanj, nam je izmenjava mnenj in izkušenj v veliko pomoč tudi pri vzgoji otrok.

Uradnemu delu srečanja sledi še družabni del, ko se spomnimo tudi rojstnih dni članov družin, ki praznujejo v tistem mesecu. Ob koncu leta pa vse družine preživimo nekaj dni skupaj.